21 helmikuuta 2022
Suomi

Nils Lampi

Nils lampi

Nils Lampi on – muun muassa – ollut Ålandsbankenin hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2013 ja emoyhtiö Wiklöf Holdingin toimitusjohtaja vuodesta 1992. Johtajuudesta keskustellessa hän nostaa kuitenkin esiin vanhan armeijamuiston.

Nils Lampi – Ålandsbankenin hallituksen puheenjohtaja

Nils suoritti asepalveluksensa Suomessa upseerikokelaana. Tehtävään kuului säännöllisesti alokkaiden johtaminen haastavassa marssissa, raskaalla varustuksella. Perinteen mukaan upseerikokelaalle ei kuulunut varustuksesta huolehtiminen ja lisäksi hänen tuli tehdä kaikkensa saattaakseen alokkaat koetukselle. Nilsin vuoron tullessa hän valitsi kuitenkin eri tavan.

Kun ensimmäinen nuori alokas ei enää jaksanut, Nils otti tämän varustuksen kantaakseen. Toisen lyyhistyessä, Nils otti myös tämän varustuksen itselleen. Tämän jälkeen alokkaat auttoivat toisiaan, kunnes marssi oli saatu päätökseen. Opetus on seurannut Nilsiä koko elämänsä ajan.

– Sinun on aina näytettävä hyvää esimerkkiä.

Pankkimies sattuman kaupalla

Nils muutti Manner-Suomesta Ahvenanmaalle 70 -luvulla. Hän työskenteli useita vuosia maakuntakamreerina Ahvenanmaan maakuntahallituksessa. Nils palauttaa hyvin pian maanpinnalle hohdokasta saaristoidylliä huokuvan tittelin tarkentamalla sen merkitystä: ”minä olin käytännössä se, joka istui kukkaron päällä”.

Eräänä päivänä hän meni pankkiin hakemaan asuntolainaa. (Tuolloin pankin nimi oli Helsingin Osakepankki, ja myöhemmin, monen fuusion jälkeen, Nordea.) Nuori kamreeri teki niin vahvan vaikutuksen, että pankinjohtaja tarjosi hänelle töitä siltä istumalta.

Nils ei saanut ainoastaan asuntolainaa, vaan hänestä tuli kaiken lisäksi pankinjohtaja.

Katamaraaneja ja helikoptereita

Yksi pankin asiakkaista oli Anders Wiklöf. (Mikäli Ahvenanmaan kuka-on-kuka tai Ålandsbankenin omistajarakenteet eivät ole tulleet jo tutuiksi, Anders Wiklöf omistaa Wiklöf Holdingin, johon kuuluu nykyään noin kaksikymmentä yritystä aina matkailusta logistiikkaan, kiinteistöihin ja pankkitoimintaan. Kaikkien tukikohtana Ahvenanmaa.)

Anders ehdotti yhteistyötä. Uudet liikekumppanit käynnistivät alkutöikseen laivareitin, jota liikennöi nopeat katamaraanit.

AW Line Flying Cats liikennöi reittiä Maarianhaminan ja Ruotsin Norrtäljen välillä kesällä 1988. Katamaraanit liitivät eteenpäin 38 solmun vauhdilla - sään salliessa - kunnes epäluotettava meri ja resurssien puute lopettivat seikkailun. Alukset myytiin lopulta Kiinaan, mutta liikekumppanit jatkoivat yhteistyötä vielä yli kolmekymmentä vuotta. 1990-luvun alussa he käynnistivät Suomen ensimmäiset ambulanssilennot pelastushelikopterilla. Heidän kirjaimellisesti korkealentoiset suunnitelmansa osoittautuivat kantaviksi ja ambulanssihelikopterit lentävät tänäkin päivänä. Nils kertoo ylpeänä, ettei yhtiö ole kokenut yhtäkään onnettomuutta kolmenkymmenen toimintavuoden aikana.

Katamaraanien ja helikoptereiden lisäksi Nils työskentelee myös maanläheisempien toimintojen parissa, kuten logistiikan, matkailun, hotellien ja hallien tuotannon. Ja lisäksi pankin. Tehtävät Wiklöf Holdingin konsernijohtajana ja Ålandsbankenin hallituksen puheenjohtajana nivoutuvat yhteen. Uusia säännöksiä ja direktiivejä suorastaan ropisee finanssialalle. Ne on muotoiltu teollisten suurpankkien näkökulmasta, silti myös pienemmän ja henkilökohtaisemman pankin on noudatettava niitä. Hallitustyö vaatii monia myöhäisiä iltoja.

– Sopii ihmetellä, löytyykö vielä riittävästi luovuutta yhä useampien ja yhä monimutkaisempien direktiivien luomiseen, hän pohtii ironisesti.

Lisääntyneet vaatimukset koskien kestävää kehitystä tuovat mukanaan lisää direktiivejä, mutta niistä johtuvan työtaakan Nils toivottaa tervetulleeksi.

Nils lampi alandsbanken

”Meidän on ponnisteltava saadaksemme kaikki mukaan ilmastotalkoisiin.”

Nils Lampi – Ålandsbankenin hallituksen puheenjohtaja

Maailman ylpein hallituksen puheenjohtaja

Viiden lapsenlapsen isovanhempana hän on huolissaan ilmastokriisistä. Samaan aikaan hän tarkastelee asiaa operatiivisesti johtajan näkökulmasta. Asiahan ei ole niin, että mitään ei ole tehtävissä, mutta meidän on ryhdyttävä toimeen. Myös Ålandsbankenin on tehtävä enemmän, vaikka pankki toimiikin valtavan hyvänä esimerkkinä Åland Indexin kaltaisilla innovaatioillaan.

– Olemme myöhässä. Meidän on ponnisteltava saadaksemme kaikki mukaan ilmastotalkoisiin. Meidän on lisättävä tietoisuutta kaikesta, mitä teemme.

Ei voi olla huomaamatta, kuinka ylpeä Nils on pankistaan:

– Olen erittäin, erittäin ylpeä pankin johdosta ja henkilökunnasta sekä heidän työnsä tuloksista. Kiitän heidän asennettaan. Ympäristötyö on ollut pitkään Ålandsbankenin toiminnan ytimessä, ja pankki on toiminut edelläkävijänä sen suhteen. He ovat upeita.

Covidin myötä pieni askel eteenpäin

Nilsillä itsellään kesti täsmälleen kaksi viikkoa ymmärtää pandemian laajuus. 17. maaliskuuta 2020 intensiivinen työskentely ja matkustaminen vaihtui täysipäiväisesti kotitoimistossa työskentelyyn, jolloin samat työt tuli suorittaa tietokonenäytön kautta. Matka on ollut epämiellyttävä, mutta myös opettavainen, varsinkin ilmaston kannalta.

– Teamsiin vastaaminen on nykyään sama kuin puhelimeen vastaaminen. Meidän ei tarvitse pitää kokouksia samalla tavalla kuin ennen, mikä säästää paitsi ympäristöä myös ihmisiä.

Suhdepankki

Golfille ja muille aikaa vieville vapaaajan harrastuksille ei ole koskaan ollut tilaa, joten Nils on päättänyt määritellä vapaaajan sellaisiksi hetkiksi, jolloin arjessa voi tehdä juuri sitä mitä haluaa: Poimia mukaansa korin ja käydä kävelyllä sienimetsässä.

Puusepäntyöt. Tenniksen pelaaminen lastenlasten kanssa. Molemmat lapset asuvat Ahvenanmaalla ja hän priorisoi aikaa perheen kanssa.

Tämän lisäksi työ, mukaan lukien Ålandsbanken, on lähellä hänen sydäntään. Nilsin visio on asiakassuhteisiin perustuva pankki, kuten hänen aikanaan pankkimiehenä. Tuolloin Nils jakoi mielellään neuvoja ja ohjeita ja loi monia suhteita.

– Kymmenen tai viisitoista vuotta myöhemmin samat asiakkaat tulivat luokseni ja kysyivät jälleen neuvoja, hän sanoo.

Ålandsbanken tulee olla juuri tämän henkinen, asiakassuhteita luova pankki. Pankki, joka antaa hieman enemmän ja joka huolehtii asiakkaistaan. Se on tie menestykseen.

– Se ja kova työ, Nils Lampi lisää.

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!

Hav berg klippor ostersjon alandsbanken