08 helmikuuta 2023
Suomi

Vapaus ja vastuu ovat työn kulmakiviä

Tanja wennonen karna alandsbanken

Ålandsbankenin osakestrategi Tanja Wennonen-Kärnä viihtyy sekä numeroiden että ihmisten parissa. Osakemarkkinoilla häntä kiehtoo arvaamattomuus ja omien päätösten vaikutuksien seuraaminen.

On hieman sattuman kauppaa, että Tanja Wennonen-Kärnästä tuli osakestrategi. Finanssiala houkutteli jo Hankenin opiskeluajoista asti, mutta hänellä ei ollut selkeää tavoitetta lähteä juuri osakestrategiksi.

1990-luvun lopulla hän oli ollut kolme vuotta silloisessa Postipankissa töissä ja teknologiabuumi ja Y2K (vuoden 2000 aiheuttamat ongelmat tietotekniikkaan) kävivät kuumimmillaan. Häntä kysyttiin Evli rahastoyhtiöön töihin, joissa hän sai tehtäväkseen yksityishenkilöiden varainhoidon ja salkunhoidon.

– Asiat menivät niin kuin useasti elämässä. Koko ajan olen päässyt vähän eteenpäin ja saanut lisää vastuuta, Wennonen-Kärnä kertoo.

Hänen uransa alussa osakekauppaa tekevät naiset olivat pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Esikuvina toimivat muutama naispuolinen kollega.

– Nuorena naisena asiakastilaisuudet eivät välttämättä olleet positiivisia kokemuksia, mutta tiesin osaavani enemmän kuin asiakas. Salkunhoito on minun ydinosaamisalueeni, ei asiakkaan.

Vuosien vieriessä Wennonen-Kärnä tunsi alan olevan yhä oikeampi valinta.

– Työ vei mukanaan. Sain vastuuta ja sain tehdä sijoituspäätöksiä. Oli hienoa nähdä ihan konkreettisesti, mitä omista päätöksistä seuraa.

Evlissä Wennonen-Kärnä ehti olla pari vuosikymmentä ennen kuin Ålandsbanken otti häneen yhteyttä viime vuonna.

– Olin tehnyt 20 vuotta töitä yhden työnantajan palveluksessa, ja halusin nähdä eri tapoja tehdä samaa asiaa. Ålandsbankenilla oltiin valmiita antamaan minulle vastuuta alusta alkaen.

Vastuullisuus vetää

Uuteen työhön vetivät myös yhteiset intressit ja samanlainen arvomaailma.

– Tuntuu siltä, että olemme samalla linjalla Ålandsbankenin kanssa. On vapaus ja vastuu tehdä asioita. Sekä pankki että minä tavoittelemme aidosti parempaan ja vastuullisempaan suuntaan. Pankin kulttuurissa on selkeää, että halutaan tehdä asioita hyvin asiakkaille, Wennonen-Kärnä sanoo.

Hänen tehtäväpiirinsä on laaja ja työpäivät kovin vaihtelevia. Tärkeimpiin työtehtäviin kuuluu markkinoiden seuraaminen, ja siitä johtuen jokainen työpäivä on eri näköinen.

– Tämä luo mielenkiintoa heti aamusta alkaen. Mitä yön aikana on tapahtunut? Markkinat voivat vaihdella miten sattuu ja minun pitää pystyä vastaamaan ja kommentoimaan sisäisten ja ulkoisten asiakkaiden tarpeita.

Wennonen-Kärnä pitää muun muassa viikoittaisia lyhyitä markkinakatsauksia premium- ja private banking -myyjille.

– Salkunhoito ja markkinoiden seuraaminen on antoisaa. Mikä johtaa mihinkin, minkä takia ja miten siihen pitäisi reagoida?

Wennonen-Kärnä täydentää myös Ålandsbankenia oleellisella tavalla. Aikaisemmin Helsingistä ei ole löytynyt suomenkielistä osakepuolesta vastaavaa.

– Nyt on helpompi saada tietoa myös suomeksi. Sen lisäksi syvennän osaamista suomalaisista yhtiöistä, kun muu tiimi on Tukholmassa.

Tanja wennonen karna alandsbanken 3

”Jos hinnat nousevat noin 10 prosentilla on kohta pakko alkaa kompensoimaan palkoissa.”

Tanja Wennonen-Kärnä

Enemmän nousua kuin laskua

Osakestrategin työn Wennonen-Kärnä aloitti Ålandsbankenilla marraskuussa 2021. Takana on haastava vuosi.

– Mutta äärimmäisen mielenkiintoinen, hän sanoo.

Koronan jälkeen markkinat palautuivat nopeasti ja vielä vuodenvaihteessa vallitsivat hyvät ja toiveikkaat tunnelmat. Alkuvuoden uusi korona-aalto yhdistettynä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan loivat synkempää tunnelmaa.

Kesällä vauhtia saanut inflaatiokeskustelu ja energiakriisin uhka lisäsi uusia huolenaiheita.

– Inflaatiokeskustelu on koko ajan tapetilla. Jos hinnat nousevat noin 10 prosentilla on kohta pakko alkaa kompensoimaan palkoissa. Ihmisillä ei välttämättä ole varaa elää ja kulutus hidastuu, Wennonen-Kärnä pohtii.

Hän seuraa tarkkaan markkinoita ja inflaation kehitystä.

– Mihin pitkäkestoinen inflaatio johtaa? Kukaan ei tiedä. Tärkein kysymys on kuitenkin, miten se vaikuttaa talouskasvuun. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuoden kaksi ensimmäistä kvartaalia olivat negatiivista talouskasvua.

Vaikka Wennonen-Kärnä on huolestunut taloustilanteesta, hän myös muistuttaa asioiden menevän oikeaan suuntaan. Ukrainan sota on yhtenäistänyt Eurooppaa, eikä ydininflaatio ole yhtä korkealla tasolla kuin USA:ssa.

– Meillä on ihan hyvä tilanne. Täällä ollaan totuttu varovaisempaan kasvun tasoon, eikä olla tavoiteltu niin korkeita voittoja.

Wennonen-Kärnä seuraa myös suhteellista tuottoa – eli miten tuotto menee suhteessa toiseen.

– Ymmärrän hyvin, ettei positiivista tuottoa voida saada, jos markkinat tulevat alas, mutta asioita voi aina tehdä paremmin tai huonommin.

Osakestrategi on kuitenkin hyvin tietoinen siitä, etteivät asiakkaat ole kovin iloisia nykyisestä taloustilanteesta. Päämääränä on aina tappioiden minimoiminen. Wennonen-Kärnän vankka osaaminen ja pitkä ura ovat helpottaneet hänen omia yöuniaan.

– Nousupäiviä on ollut enemmän kuin laskua. Ihmisillä on tapana hautautua negatiiviseen. Jos kuukaudesta toiseen huudetaan tilanteen olevan hirveä, se johtaa siihen, että kuluttajat muuttuvat varovaisiksi, hän muistuttaa.

Koronakoirasta lenkkiseuraa

Vapaa-ajallaan Tanja Wennonen-Kärnä viihtyy lenkkipoluilla. Koronan myötä hän sai uuden lenkkikaverin: pienen Lumi-koiran, joka on Japanin pystykorvan ja villakoiran sekoitus.

– Mies ja poika halusivat koiran, mutta minähän sitä hoidan. Se on pieni ja kovin suloinen, mutta ei ihan niin pieni, että sen päälle astuisi, Wennonen-Kärnä kertoo hymyillen.

Intensiivisen työn vastapainona toimii koiran lisäksi pojan jääkiekkoharrastus ja kesäisin Wennonen-Kärnä viettää perheineen aikaa Loviisaan saaristossa sijaitsevalla kesämökillä.

– Meillä on siellä saari, jossa koira saa vaellella vapaana. Vaatimaton mökki on Wennonen-Kärnän perintökalleus.

– Se on paikka, jossa olen ollut lapsuuden kesät.

Itseään Wennonen-Kärnä kuvailee ahkeraksi työntekijäksi, jopa puritaanisen ahkeraksi. Hän tulee helposti toimeen sekä kollegoiden että asiakkaiden kanssa.

– En pidä konflikteista ja minulta virtaa loputtomasti puhetta yleisistä asioista, mutta vaatii jonkin verran aikaa ennen kuin minun pääsee tutustumaan syvällisesti.

Työssä juuri asiakkaiden kohtaaminen on yksi mielekkäimpiä osia. Wennonen-Kärnä ei piiloudu hankalien sanojen tai mutkikkaiden rakenteiden taakse.

– Asiakkaiden tapaaminen on kivaa ja tärkeää. En seuraa pelkkiä lukuja, vaan olen ihminen, joka pystyy kääntämään tylsät luvut normaalikielelle. Yritän ymmärtää, mikä johtaa mihinkin ja miten siihen pitäisi reagoida.

Teksti: Michaela von Kügelgen / Kuva: Jennifer Sandström

Tanja wennonen karna alandsbanken 2

Tanja Wennonen-Kärnä

Lumi-koira on hyvää seuraa juoksuradalla ja mökillä.

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!

Marhallan ostersjon klippor fyr hav kvinna