06 marraskuuta 2020
Suomi

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2020

Amerikanska presidentvalet 2020

Lars Söderfjell

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy Osakesijoitusjohtaja

Jyri Suonpää

Ålandsbanken Rahastoyhtiö Oy Korkosijoitusjohtaja

Seuraamme jännityksellä Yhdysvaltain presidentinvaaleja, sillä tuloksella on suuri kansainvälinen vaikutus niin taloudellisesti kuin poliittisestikin.

Presidentinvaalien tulos on edelleen epävarma, mutta kallistunee kuitenkin Bidenin voittoon. Voimme olla varmoja, että tulosta tullaan kyseenalaistamaan monesta eri suunnasta, mutta tämänhetkisen tiedon valossa sininen presidentti näyttää todennäköisimmältä.

Republikaanit onnistuivat huomattavasti odotuksia paremmin kongressivaaleissa. Nyt vaikuttaa siltä, että republikaanit tulevat säilyttämään senaatin enemmistön (51-49), neljän osavaltion vaalitulosten vielä ollessa laskentavaiheessa. Demokraattien enemmistö edustajainhuoneessa pienentyi hieman. Yhdysvallat ovat siis äänestäneet Donald Trumpia vastaan, mutta republikaanisen politiikan puolesta!

Pääomamarkkinoille tulos tarkoittaa – huolimatta siitä, kenestä tulee presidentti – että todennäköisyys merkittäville ja kalliille reformeille lähivuosina laskee huomattavasti. Tulee olemaan haastavaa saamaan kongressista läpi ”Green Deal” -ohjelmaa, kuten myöskään suurempaa terveydenhuollon reformia tai merkittäviä korotuksia yritysverotuksiin. Laskenut epävarmuus näiden suhteen ovat nostaneet riskivarat edellisten päivien ajan.

Toteamme kuitenkin, että perinteisten ”arvo-osakkeiden”, kuten pankit ja perusteollisuus, voi olla vaikea kehittyä linjassa markkinoiden kanssa lyhyellä tähtäimellä sen seurauksena, että todennäköisyys rahoituksellisiin stimulansseihin ja matalampaan korkotasoon on pienempi.

/Ålandsbanken Varainhoito

Tervetuloa pankkiin, joka arvostaa sinua ja ympäristöä!