15 kesäkuuta 2020
Suomi

Yhteistyöllä kohti terveempää itämerta

Alandsbanken ostersjoprojektet

Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksen saajina Suomen suurimpia Itämeri-toimijoita

Ålandsbankenin Itämeriprojekti vahvistaa yhteistyötä Suomen suurimpien Itämeritoimijoiden kanssa rahoittamalla toimijoiden hankkeita ja työtä Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi. Itämeriprojektin vuoden 2019 rahoituksen suuruus on ennätyksellinen, jopa 445 000 euroa. Suurimman rahoituksen saajat ovat John Nurmisen Säätiö sekä Ahvenmaan Emmausliike.

Itämeriprojektin rahoitusta oli mahdollista hakea vuonna 2019 alkukesästä syyskuun loppuun ja yhteensä hakemuksia Itämeren tilan parantamiseksi vastaanotettiin 95 kappaletta.

Rahoitus perustuu Ålandsbankenin Itämeritilien talletuksiin. Ålandsbanken lahjoittaa vuosittain ympäristötyöhön summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikista Itämeritileillä olevista talletuksista. Itämeriprojektin rahoitushaku järjestettiin vuonna 2019 viidennen kerran.

Itämeriprojektin tuomariston rahoituspäätösten tavoitteena on mahdollistaa pitkäkestoisia yhteistöitä eri toimijoiden kesken.

– Kaikilla rahoitettavilla toimijoilla oli erinomaisia hankkeita, ja halusimme lähteä luomaan entistä tiiviimpiä yhteistöitä heidän kanssaan, sillä tarvitsemme rakentavaa yhteistyötä voidaksemme todella vaikuttaa Itämeren tilaan. Olemme iloisia, että voimme toimia mahdollistajana monelle merkitykselliselle hankkeelle ja toimijalle, Ålandsbankenin Suomen johtaja ja Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius iloitsee.

Kumppanuudet pitkänaikaisen ympäristötyön tulosta

Rahoituksen saajien joukossa on useita merkittäviä Itämeritoimijoita, kuten BSAG, John Nurmisen Säätiö, Pidä Saaristo Siistinä ry, WWF Suomi sekä Race for the Baltic. Pidä Saaristo Siistinä ry saa 40 000 euron rahoituksen merten roskaantumis- ongelmaa esille tuovalle visuaaliselle kampanjalleen. John Nurmisen Säätiön kanssa Ålandsbanken aloittaa pitkäaikaisen yhteistyön säätiön päätukijana 80 000 euron rahoituksella.

Lisäksi viime vuonna aloitettu yhteistyö Itämeren monimuotoisuuden eteen Elävä Itämeri -hankkeessa yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa saa 80 000 euron jatkorahoituksen.

– Yhdessä voimme aikaansaada muutoksen ja siksi haluamme luoda kumppanuuksia toimijoiden kanssa, joilla on sama tavoite, eli Itämeren tilan parantaminen. Kumppanuudet ovat Ålandsbankenin pitkäaikaisen Itämerityön tulosta, Salonius kertoo.

Ålandsbanken on tukenut eri organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi yli 20 vuoden aikana lähes 2 300 000 eurolla.

– Vuosittaisen rahoitushaun ja rahoitettavien hankkeiden ja toimijoiden kautta jokaisen asiakkaamme talletukset konkretisoituvat Itämeren tilan parantamiseen ja ympäristönsuojeluun, Salonius kertoo.

Suurin rahoitus Ahvenanmaalle

Rahoitusta tänä vuonna saivat myös Emmaus Åland sekä ReGeneration2030.

Emmaus Åland saa kahdelle vuodelle jakautuvan 120 000 euron rahoituksen, mikä oli suurin rahoituspäätös. Rahoituksella mahdollistetaan Emmausliikkeen hanke, jonka tavoitteena on havainnollistaa veden kiertokulkua ja sen vaikutuksia meihin sekä luontoon ympärillämme.

Nuorten ja nuorten aikuisten muodostama ReGeneration2030-liike saa 50 000 euron rahoituksen, jolla mahdollistetaan liikkeen säätiöityminen. Liike pyrkii luomaan kestävämpää yhteiskuntaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

Aiempina vuosina Ålandsbankenin Itämeriprojekti on mahdollistanut myös monien startupyritysten toiminnan käynnistämisen ja kehittämisen, ja startupit ovat edelleen erittäin tärkeitä pankille.

– Seuraamme mielenkiinnolla ja innostuksella rahoittamiemme startuppien kehitystä ja olemme heidän tukenaan. Startupit tulevat olemaan myös jatkossa tärkeässä roolissa Itämeriprojektin rahoituksessa, sillä tarvitsemme myös uusia innovaatioita Itämeren pelastamiseen, Salonius tähdentää.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 1/2020
julkaistu 15.06.2020
Kuva Adobe Stock

Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaun 2019 tulokset:

Pidä Saaristo Siistinä, Mahanpuruja muovistahanke: 40 000 €
John Nurmisen Säätiö, päätukijuus: 80 000 €
Emmaus Åland, veden kiertokulku: 120 000 € (kaksivuotinen rahoitus: 60 000 €/vuosi)
ReGeneration2030, säätiön perustaminen: 50 000 €
Baltic Sea Action Group, Elävä Itämerihanke: 80 000 €
WWF Suomi: 25 000 €
Race for the Baltic: 50 000 €
Siisti Biitsi -ohjelma: 90 000 € (kolmivuotinen yhteistyö 2019–2021: 30 000 €/vuosi)

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!