Siirry pääsisältöön

Itämerikortti

– maksukortti puhtaamman Itämeren puolesta
Nya kort hav berg ny4

Jo vuodesta 1919 lähtien olemme harjoittaneet pankkitoimintaamme sopusoinnussa saariston yrittäjien kanssa. Olemme nähneet sukupolvien leikkivän, työskentelevän ja elävän meitä ympäröivän meren äärellä. Väestönkasvun, päästöjen ja rehevöitymisen myötä Itämeri on tänään yksi maailman uhatuimmista meristä.

Tämän vuoksi olemme kehittäneet Itämerikortin. Ålandsbankenin toimintaa jo vuodesta 1997. Tähän mennessä olemme tukeneet ympäristötyötä jo 4,4 miljoonalla eurolla.

Itämerikortti on maailman ensimmäinen ympäristöystävällisestä materiaalista valmistettu kortti, johon on yhdistetty ympäristövaikutuksista kertova Åland Index. Åland Indexin avulla autamme sinua arvioimaan korttiostojesi hiilijalanjäljen ja sen perusteella voit halutessasi parantaa ympäristön tilaa tukemalla ympäristönsuojelua tai kiinnittämällä huomiota elämäntyyliisi.

Itämerikortilla on kaikki toiminnot, joihin olet tottunut, mutta se ei kuitenkaan ole vain tavallinen kortti. Itämerikortti ottaa kantaa ja me toivomme, että myös sinä haluat puhua puhtaamman luonnon ja terveemmän meren puolesta.

Kiinnostuitko Itämerikortista?

Jätäthän yhteystietosi alla olevalle lomakkeelle, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Voit myös soittaa Asiakaspalveluumme ma–pe klo 8.30–18.00 puh. 0204 292 920*.

Haluan mielelläni lisää tietoa Itämerikortista

Näin toimivat Itämerikortti ja Åland Index

Indeksi perustuu MasterCard -luottokorttiarkiston kaikkein tavallisimpiin luottokorttikoodeihin, joista käytetään yleisesti nimeä toimialakoodit (Merchant Category Codes, MCC). Toimialakoodit ovat nelinumeroisia tunnisteita, joita käytetään yritysten luokittelussa niiden tarjoamien tuotteiden tai palvelujen perusteella.

Kun maksuliikennetapahtuma on suoritettu, se luokitellaan yhteen Doconomyn 51 sektoria Åland Indexissä kattavasta kategoriasta, jolloin yksittäiseen maksutapahtumaan saadaan liitettyä sektorin keskimääräinen hiilijalanjälki.

Vaikutus lasketaan ostohinnan ja päästökertoimen avulla ja ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalenttikiloina käytettyä valuuttayksikköä kohti. Päästökerroin vaihtelee eri sektorien välillä ja riippuu myös tuotteen tai palvelun tuotantotavasta.

Käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja kuluttajien saaman tiedon selkeyttämiseksi Doconomy on lajitellut luomansa 51 sektorikategoriaa seitsemään eri elintapakategoriaan. Kun kuluttaja ostaa tuotteen tai palvelun, se luokitellaan yhteen Åland Indexin kategorioista. Tämän jälkeen ostotapahtuman hiilijalanjälki viestitään kuluttajalle lajiteltuna edelleen yhteen mainituista seitsemästä elintapakategoriasta, jotta kuluttamistavoista saadaan kokonaisvaltaisempi kuva.

Vastuuvapauslauseke

Hiilijalanjäljen laskemisessa on ollut apuna Åland Index™, joka yhdistää ostoksesi hinnan sekä ostamasi tuotteen tai palvelun toimialakategorian hiilijalanjäljen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kukkakauppaostosten ja hammaslääkärikäynnin hiilijalanjäljet saattavat erota toisistaan, kun taas esimerkiksi ruusu- ja tulppaaniostokset eivät eroa indeksissä toisistaan. Indeksin ei väitetä pystyvän laskemaan elintapojesi tarkkaa hiilijalanjälkeä, vaan se tarjoaa suuntaa antavaa tietoa kulutukseesi liittyvistä hiilidioksidipäästöistä.

Åland Index™ lanseerattiin vuonna 2016 Ålandsbankenin toimesta, ja sitä on kehitetty edelleen yhteistyössä S&P-luottoluokitusyrityksen markkina-asiantuntijoiden (S&P Global Market Intelligence) kanssa. Indeksiä hallinnoi ja kehittää Ruotsissa toimiva Doconomy AB, joka YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen, UNFCCC:n, kumppaniyrityksenä tukee maailmanlaajuisia toimia ympäristön hyväksi. S&P Global Market Intelligence ei ole sidossuhteessa Ålandsbankenin tai Doconomy AB:n kanssa ja irtisanoutuu kaikesta vastuusta mitä tulee mahdollisiin korvauskäsittelyihin, tappiohin ja vahinkoihin liittyen sen Åland Indexille tuottaman materiaalin käyttöön tai soveltamiseen.

Åland Index on luotu lisäämään tietoisuutta elintapojemme vaikutuksesta ilmastoon sekä myönteisen käyttäytymismuutoksen aikaansaamiseksi. Aiemmat tulokset eivät kuitenkaan ole tae tai edes indikaatio tulevaisuuden kehityksestä. Indeksiä valvoo riippumaton kolmas osapuoli, EY, ja sitä päivitetään jatkuvasti. Lue lisää Åland Indexistä ja Doconomy AB:n tärkeästä työstä osoitteessa www.doconomy.com.