Siirry pääsisältöön

Korjausliike – vai suunnanmuutos?

Korjausliike – vai suunnanmuutos?


USA:ssa perjantaina alkanut valtionlainakorkojen nousu jatkui eilen osakekurssien voimakkaalla laskulla. USA:n markkinaliikkeet heijastuivat ja tulevat heijastumaan muillekin markkinoille. Lasku osakemarkkinoilla oli niin raju, että miltei kaikki alkuvuoden nousu tuli pyyhittyä pois.

Katalyyttina markkinareaktiolle näytti olleen odotuksia vahvempi palkkojen nousu USA:ssa. Sykli on tuttu, normaali markkinasykli, historiasta. Yritysten hyvät tulokset johtavat inflaatio-odotusten nousuun, johtuen nimenomaan odotuksista palkkojen noususta. Tämä taas johtaa odotukseen korkojen noususta ja sitä kautta osakemarkkinoiden houkuttelevuus keskipitkällä tähtäimellä puolestaan laskee. Lisäksi USA:n keskuspankin pääjohtaja vaihtui juuri, eikä markkinoilla ole vielä täyttä varmuutta uuden keskuspankkiirin, Jerome Powellin linjasta. Myös koko vuosi 2017 ja alkuvuosi 2018 olivat erityisen hyviä osakesijoituksille, joten myös voittojen kotiuttaminen lienee ollut kursseja painava tekijä.

Inflaation noususta ei vaan ole mitään muita merkkejä. Todennäköisesti yhä etenevä globalisaatio ja siihen voimakkaasti myös liittyvä digitalisaatio ja robotisaatio ovat tekijöitä, jotka yhä hillitsevät inflaatiota. Keskuspankit, varsinkaan EKP, eivät ole indikoineet mitenkään markkinaodotuksia nopeampaa korkojen nostotahtia. Päinvastoin EKP on nimenomaan korostanut, että korot pysyvät matalina vielä pitkään. Euroalueen inflaatioluvut ovat yhä erittäin matalia ja kaukana EKP:n tavoitetasosta. Euroalueella rakenneuudistukset sekä finanssipoliittisten puskurien luonti ovat itsestään inflaatiota vaimentavaa. Myös vahva euro ja jo nousseet pitkät korot ovat kiristäneet rahapolitiikkaa.

Edellä olevaa tulkiten on kysymys mielestämme enemmän terveestä markkinoiden korjausliikkeestä kuin pysyvämmästä osakemarkkinoiden suunnanmuutoksista. Kuten tavallista, markkinat ovat kovin taitavia keksimään yksittäisiä selityksiä markkinaliikkeille, mutta tälläkin kertaa jälkeenpäin. Todennäköinen ja helppokin selitys on useat samansuuntaisesti positioituneet sijoittajat, jotka pyrkivät ahtautumaan samanaikaisesti ulos samasta pienestä ikkunasta. Likviditeetti markkinoilla on heikko, kun kaikki ovat menossa samaan suuntaan. Silloin ylireagoidaan kovin helposti

– Jyri Suonpää, Ålandsbanken varainhoito