Siirry pääsisältöön
19 joulukuuta 2022
Lehdistötiedotteet

Ålandsbankenin Itämeriprojektin tukema hanke sai Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon - “Rahoitus muutti sanat teoiksi”

Ostersjoprojektet hav

Ålandsbankenin Itämeriprojektin tukema hanke sai Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon - “Rahoitus muutti sanat teoiksi”

Maarianhaminan kaupunki sai Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 ympäristöpalkinnon Nabbenin kaupunkikosteikon toteuttamisesta.

Ympäristöpalkinnon tämän vuoden teemana oli Luontopohjaiset ratkaisut – monipuolinen vastaus yhteiskunnan suuriin ympäristöhaasteisiin.

Palkintolautakunta perusteli kosteikkohankkeen muun muassa puhdistavan vesiympäristöä ja vaikuttavan myönteisesti kasvistoon ja eläimistöön. Lisäksi se tuo luonnon ja eläimet lähemmäs kaupunkilaisia, toimii kaupunkilaisten virkistysalueena ja edistää näin myös ihmisten sosiaalista hyvinvointia.

Pohjoismaiden neuvosto on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin, joka perustettiin vuonna 1952. Siihen kuuluu 87 valittua jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Tanskasta sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

Rahoitus muuttaa sanat teoiksi

Ålandsbankenissa tieto voitosta herätti erityisen suurta iloa, sillä pankki on Itämeriprojektin kautta rahoittanut Maarianhaminan kaupungin ympäristötyötä toistuvasti: vuonna 2020 Svibyn kosteikkoa 80 000 eurolla ja vuonna 2017 Nabbenin kosteikkoa 35 000 eurolla.

- Itämeri on lähinaapurimme ja se asettaa meille korkeat vaatimukset. Ålandsbankenin rahoituksen ansiosta projekti saattoi nopeasti siirtyä kauniista sanoista konkreettisiin tekoihin, sanoo Maarianhaminan kaupungin ympäristökoordinaattori Ulf Simolin.

Slemmernin lahdelle toteutettiin muun muassa Itämeriprojektin rahoituksella nyt palkittu Nabbenin kosteikkoalue siihen kuuluvine altaineen ja jälkipuhdistuksineen, mikä luo edellytykset mikromuovien, ravintoaineiden ja muiden saasteiden erottelulle. Kaupungin toisella puolella sijaitsevaan Svibyhyn puolestaan rakennetaan kosteikon lisäksi myös viheralueita ja patikointipolkuja.

Hankkeet ovat olleet keskeisiä Maarianhaminan ympäristön vedenlaadun parantamisessa ja laajemminkin Itämerellä.

- Olemme ylpeitä, että Itämeriprojektin rahoittama hanke saa osakseen näin arvovaltaisen tunnustuksen. Se osoittaa, että yhdessä voimme vaikuttaa ja parantaa asioita, sanoo Ålandsbankenin johtaja Anne-Maria Salonius.

- Juuri tästä Itämeriprojektissa on kyse – ideoista, jotka voivat parhaimmillaan kasvaa, inspiroida uusia hankkeita, liittyä toisiinsa ja lopulta yhdessä edistää Itämeren tilaa.

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius
Johtaja, Ålandsbanken Suomi
p. +358 40 733 1106
anne-maria.salonius@alandsbanken.fi

Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaku 2022 on nyt auki ja päättyy 15.2.2023. Kyseessä on osa Ålandsbankenin ympäristötyötä, jonka tavoitteena on löytää uusia ideoita ja innovaatioita Itämeren tilan parantamiseksi. Haku järjestetään nyt kahdeksatta kertaa ja jaossa tänä vuonna on 550 000 euroa.

Lisää tietoa Itämeriprojektista https://itameriprojekti.fi/

Linkki rahoitushakuun https://itameriprojekti.fi/hae-rahoitusta-itameriprojektilta/

  • Ålandsbankenin Itämeriprojektin tukema hanke sai Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon - “Rahoitus muutti sanat teoiksi”
    Lehdistötiedotteet
    19.12.2022
    Lataa pdf