Siirry pääsisältöön
26 kesäkuuta 2020
Lehdistötiedotteet

Itämeriprojektin rahoitushaku 2020 on avattu!

Ålandsbanken Abp
Lehdistötiedote
26.6.2020

Itämeriprojektin rahoitushaku 2020 on avattu!

Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaku 2020 alkaa tänään. Tänä vuonna Itämeren tilaa edistäviä hankkeita rahoitetaan jopa 500 000 eurolla.

Rahoitushaku järjestetään nyt kuudennen kerran. Aiempina vuosina Itämeriprojektin rahoitus on mahdollistanut monien startup-yritysten toiminnan käynnistämisen ja kehittämisen sekä Itämeren tilaa parantavien innovaatioiden ja ideoiden toteuttamisen.

– Jos sinulla tai organisaatiollasi on idea, joka voisi edistää Itämeren hyvinvointia, voit saada sen toteutettua Itämeriprojektin avulla. Uskomme, että yhdessä voimme aikaansaada muutoksen ja siksi rahoitamme jälleen suurella summalla monipuolisesti Itämeren tilaa edistäviä hankkeita, Ålandsbankenin Suomen johtaja ja Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius kommentoi.

Ålandsbankenin Itämeriprojektin tavoitteena on ennen kaikkea mahdollistaa Itämeren hyvinvointiin konkreettisesti vaikuttavia hankkeita sekä lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta.

- Itämeren tila on kriittinen ja ympäristön suojeluun kaivataan uusia ideoita ja innovaatioita. Startupeille Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaku on loistava mahdollisuus saada omalle hankkeelle lisää vauhtia kasvuun ja kehitykseen. Suurilla visioilla voi saada ihmeitä aikaan, kertoo Ilkka Paananen, Supercellin toimitusjohtaja.

Paananen toimii yhdessä Skype perustaja Niklas Zennströmin kanssa osana tuomaristoa arvioitaessa Itämeriprojektin digitaalisia innovaatioita.

Ålandsbanken on tukenut niin eri organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi yli 20 vuoden aikana lähes 2 745 000 eurolla.

Startup-yritysten innovaatiot keskeisessä osassa rahoitusta

Itämeriprojektin rahoituksella on aiempina vuosina mahdollistettu monien startup-yrityksien toimintaa aina tehtaan suunnittelusta tuotekehitykseen ja pilottiprojektien toteutukseen.

Ilmasta proteiinia valmistava espoolainen startup Solar Foods sai vuonna 2018 Itämeriprojektilta 50 000 euron rahoituksen, joka suunnattiin Suomeen tulevan uuden tehtaan suunnittelutyöhön.

- Rahoitusta kannattaa hakea olipa teko meren hyväksi pieni tai suuri, tai tapahtui se juuri nyt tai hieman kauempana tulevaisuudessa, kuten meidän kohdallamme. Meille rahoitus mahdollisti ensimmäisen tehtaan suunnittelun ja samalla sen, että pystyimme kertomaan, miltä ruuan tulevaisuus voisi konkreettisesti näyttää, Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo.

Lisäksi Itämeriprojektilta rahoitusta ovat saaneet muun muassa muovia biohajoavilla pakkausmateriaaleilla korvaava Sulapac ja muoviroskan keruulaitteen kehittänyt Johannes Myllykoski, joka jatkaa laitteen kehitystä Clewat Oy -yrityksessään.

– Startupit ovat vakiinnuttaneet paikkansa Itämeriprojektin rahoituksessa, sillä niillä on usein ennennäkemättömiä ideoita, joilla voidaan vaikuttaa positiivisesti Itämeren tilaan. Olemme ylpeitä rahoittamistamme hankkeista ja seuraamme niiden kehitystä aktiivisesti, Salonius kertoo.

Kuka voi hakea rahoitusta Itämeriprojektilta?

Rahoitusta Itämeriprojektilta voivat hakea esimerkiksi yritykset, säätiöt ja konkreettisiin tuloksiin tähtäävät tutkimushankkeet. Hakijan ei tarvitse olla vakiintunut toimija alalla. Tärkeintä on, että toimijalla on vaikuttaviin tuloksiin tähtäävä idea Itämeren tilan parantamiseksi.

– Ihmisten toimet vaikuttavat Itämeren tilaan niin hyvässä kuin pahassa, ja Itämeri tarvitsee edelleen kaiken mahdollisen avun. Itämeriprojektin kautta haluamme kannustaa kaikkia osallistumaan suojelutyöhön, Salonius kertoo.

Viime vuonna Itämeriprojektin rahoitti eri toimijoiden työtä Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi 445 000 eurolla. Suurimman rahoituksen saajat olivat John Nurmisen Säätiö, Baltic Sea Action Group, Pidä Saaristo Siistinä ry sekä Ahvenmaan Emmaus-liike. Lue lisää vuoden 2019 rahoitetuista hankkeista täältä!

Itämeriprojektin rahoitus perustuu Ålandsbankenin Itämeritilien talletuksiin. Ålandsbanken jakaa vuosittain ympäristötyöhön summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikista Itämeritileillä olevista talletuksista.

Näin haet rahoitusta:

 • Itämeriprojektin vuoden 2020 rahoitushaku alkaa 26.6.2020.
 • Viimeinen hakupäivä on 30. syyskuuta ja rahoitusta saavat hankkeet julkaistaan ensi vuoden alussa.
 • Hakemus jätetään Itämeriprojektin verkkosivuilla https://itameriprojekti.fi/.
 • Ennen hakemuslomakkeen täyttämistä käy huolellisesti läpi esimerkkihakemus https://rahoitushakulomake.itameriprojekti.fi/?locale=fi ja varmista, että olet valmistellut tiiviin ja selkeän vastauksen kaikkiin kysymyksiin.
 • Hakemusta ei ole mahdollista muokata sen lähettämisen jälkeen.
 • Tuomaristo pyytää tarvittaessa lisätietoa hakemukseen.

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius
johtaja, Ålandsbanken Suomi
p. +358 40 733 1106
anne-maria.salonius@alandsbanken.fi

Crista Tammela
viestintä- ja markkinointijohtaja, Ålandsbanken Suomi
p. +358 40 646 3501
crista.tammela@alandsbanken.fi

Itämeriprojekti toimii terveemmän meren puolesta rahoittamalla hyviä ideoita ja lisäämällä tietoutta Itämeren tilasta. Itämeriprojektin avulla Ålandsbanken haluaa kannustaa muita organisaatioita kehittämään hyviä ideoita luonnon hyväksi.

Ympäristöprojektien tukeminen on ollut tärkeä osa Ålandsbankenin toimintaa jo vuodesta 1997. Tähän mennessä Ålandsbanken on tukenut niin pienten kuin suurtenkin organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi lähes 2 745 000 eurolla. Vuosittain pankki lahjoittaa ympäristötyöhön summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikista Itämeritileillä olevista talletuksista.


 
 • Ålandsbanken Abp
  Lehdistötiedotteet
  26.06.2020
  Lataa pdf