26 kesäkuuta 2019
Suomi

Itämeriprojekti

Ålandsbanken Östersjöprojektet

Itämeriprojekti rahoitti tänä vuonna Itämeren tilaa parantavia hankkeita 300 000 eurolla. Rahoituksen saavat hankkeet edustavat laajaa ratkaisujen skaalaa, aina perinteisemmistä ympäristökasvatusprojekteista tieteisfiktiota muistuttaviin innovaatioihin.

Itämeriprojektin voittajat 2018

Itämeriprojektin hakuaika oli avoinna toukokuusta syyskuuhun 2018 ja projekti vastaanotti 128 hakemusta, eli hieman enemmän kuin edellisvuotena. Hakemusten keskeisenä teemana nähtiin muovin vähentäminen ja korvaaminen. Eniten hakemuksia sai kategoria osallistavat projektit, jonka aiheina oli innovatiiviset ratkaisut ympäristökasvatukseen ja tietoisuuden lisäämiseen eri kohderyhmille.

Kansainvälistä huomiota herättänyt startup-yritys Solar Foods Espoosta sai 50 000 euron rahoituksen. Rahoitus tullaan käyttämään Suomeen sijoitettavan uuden tehtaan suunnittelutyöhön.

– Suomeen tarvitaan tuotantolaitos, mutta emme ole vielä konkreettisesti voineet esitellä mitään. Itämeriprojektin rahoituksen avulla voimme nyt aloittaa tuotantolaitoksen suunnittelutyöt, kertoo Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikkala.

Solar Foodsin liikeidea on kuin tieteisfiktiota – ravintoproteiinin tuottaminen ilmasta bakteerien ja aurinkoenergian avulla – ja sillä on valtava ympäristöpotentiaali. Jos suurin osa syömästämme proteiinista valmistettaisiin hyödyntämällä ilmasta saatavaa hiilidioksidia, voisimme palauttaa ennalleen osan maa- ja karjatalouden käytössä olevasta maa-alasta metsiksi ja muiksi hiilinieluiksi, jotka edistävät biologista monimuotoisuutta. Samalla vähentäisimme maatalouden ravinnevalumia ja niistä johtuvia ongelmia vesistöissä.

Muoviongelma usean rahoituksen saaneen projektin teemana

Jälleen tänä vuonna näemme, että useat hakemukset käsittelevät muoviroskia. Ruotsalainen startup-yritys BagIt pyrkii korvaamaan muovipussit ja kehittämään paperikassin, joka kestää sekä painoa että kosteutta. Paperikassin tulee myös sopia roskapussiksi paremmin kuin perinteiset paperikassit.

– Kassimme ovat 100 % paperia. Avain ratkaisuumme on ennen kaikkea pussin muoto sekä käyttämämme paperin laatu, sanoo yrityksen perustaja Nora Östman.

Pidä Saaristo Puhtaana ry:n kampanja Siisti Biitsi sekä Ålands Natur & Miljö r.f.:n siivousprojekti Ahvenanmaan siivous vastaavat rantojen siivouksesta. Ahvenanmaan siivous -projekti kannustaa yleisöä rantojen siivoamistalkoisiin, ja tulokset rekisteröidään parhaillaan kehitettävään verkkoportaaliin.

– Toukokuun aikana järjestettävään kampanjaan odotamme satoja osallistujia. Todellinen tavoite on saada ihmiset mukaan siivoustalkoisiin vuoden ympäri, ja saada heidät raportoimaan luonnosta keräämänsä roskat projektisivuillemme, sanoo Sofia Enholm projektista.

Hakuaika on käynnissä!

Lisätietoa rahoituksen hakemisesta löydät verkkosivustolta www.balticseaproject.org.

Ålandsbanken on lahjoittanut yli 2,3 miljoonaa euroa eri ympäristöhankkeille vuodesta 1997. Pankki lahjoittaa vuosittain Itämeren tilaa edistäviä ideoita summalla, joka vastaa jopa 0,2 % Itämeritilien talletuksista.Itämeriprojekti rahoitti tänä vuonna seuraavia hankkeita:

  • Siisti Biitsi, Pidä Saaristo Siistinä ry, kolmevuotinen yhteistyö, 90 000 euroa
  • Kestävän maanhoidon karttapalvelu, Button Program ry, 65 000 euroa
  • Solar Foods, 50 000 euroa
  • Hiiliviljelyverkosto, Luomuliitto, 33 000 euroa
  • Miksi Itämerta on suojeltava? Helsingin Montessori-koulu, 17 500 euroa
  • Ahvenanmaan siivous – roskaton saariyhteiskunta, Ålands Natur & Miljö r.f., 10 000 euroa
  • BagIt, 9 500 euro
  • Ålandsbanken on tänä vuonna tukenut Itämerta myös ympäristöjärjestö WWF Suomen kautta 25 000 eurolla

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!