15 toukokuuta 2018
Suomi

Oikein ajattelemalla fiksuksi säästäjäksi

Fonder 1800x1220

Jan Jurmu

Senior Premium Banker

Mielitkö rahastosäästäjäksi? Olet hyvässä seurassa, sillä rahastot kiinnostavat yhä useampia. Moni kuitenkin epäröi ja tekee aloittamisesta itselleen turhan vaikeaa.

1. Hoidan tämän huomenna

Suurin ja ehkä myös yleisin virhe on lykätä säästämisen aloittamista. Yhtäkkiä onkin tullut hukattua vuosia. – En ole koskaan tavannut tyytymätöntä rahastosäästäjää, mutta sen sijaan olen tavannut monia asiakkaita, jotka vihdoin aloitettuaan tuntevat olonsa todella helpottuneiksi, Ålandsbankenin asiakasvastaava Jan Jurmu sanoo. Vaikka hän tapaa asiakkaita jotka ovat onnistuneet tilille säästämisessä, hän pitää rahastosäästämistä erinomaisena vaihtoehtona: rahastosäästämällä muodostat rahoihisi välimatkaa, mikä pienentää kiusausta koskea säästöpääomaan.

2. Minun on syvennyttävä jokaiseen rahastoon

Tieto on toki tärkeää, mutta jos käytät tiedonmetsästystä täydellisenä tekosyynä olla aloittamatta säästämistä, teet itsellesi karhunpalveluksen. – Älä tee asioista vaikeampia kuin ne ovatkaan. Jos sinulla on kohtuullisen hyvä kuva rahastoiden koimintaperiaatteista, pääset Internetkonttorissa helposti säästämisen alkuun itsekin. Halutessasi voit tutustua rahastoihin ja keskustella niistä varaamalla ajan omalle asiakasvastaavallesi. Yksi tärkeä rahastosäästämiseen liittyvä seikka on, että sinulla on kaikki mahdollisuudet mukauttaa säästämistäsi jälkeenpäin: vaihtaa rahastosta toiseen ja muuttaa säästösummaa.

3. En pysty säästämään suurta summaa kuukausittain

Harva asia on niin yksilöllinen kuin summa, jonka pystymme laittamaan säästöön joka kuukausi. Toisaalta meistä jokainen tuntuu tekevän saman virheen eli aliarvioivan säästettävissä olevan summan. Voit tietenkin ryhtyä rahastosäästäjäksi 50 eurolla kuukaudessa, mutta klassinen neuvo on säästää 10 prosenttia nettopalkasta. – Liian vähäpätöinen summa ei kuin ihmeen kautta tee sinusta miljonääriä. Jos haluat rahoillesi tuntuvan tuoton, on syytä pohtia tarkkaan, kuinka suuren summan pystyisit arjessasi säästämään. Kokemukseni mukaan säästäjillä on usein enemmän pelivaraa kuin he uskovatkaan – varsinkin tiedostettuaan oikeastaan turhat menonsa*, Jan Jurmu toteaa.

4. Elän hetkessä ja nautin siitä!

On mahtavaa olla tyytyväinen elämäntyyliinsä. Silti meillä ihmisillä on taipumus haaveilla elämänlaatumme kohentamisesta. Enemmän matkustelua, suurempi jääkaappi tai lonkkaleikkaus – listoilla on monenlaisia toiveita, mutta lähes jokaisella unelmalla on hintansa. – Pidän suunnittelua parhaana, ehkä jopa ainoana keinona unelmien toteuttamiseen. Säästämällä joka kuukausi kerään turvaa siltä varalta, että jotain sattuisi. Ellei säästöihin tarvitse koskea vuosiin, voi toivottavasti jonakin päivänä lakata haaveilemasta ja tehdä unelmistaan totta.

5. Minun on seurattava tarkasti säästöjeni kehittymistä

Jos ajattelee pitkäjänteisesti ja sijoitushorisontti on useiden vuosien mittainen, tuntuu varsin turhalta murehtia markkinoiden heilahteluja. Toisaalta, jos käytät rahastosäästämistä välineenä oppiaksesi lisää maailman tapahtumista, markkinoiden aktiivinen seuraaminen voi olla hauskaakin. – Tärkeintä on, ettet ole jatkuvasti huolissasi. Esimerkiksi Ålandsbankenin varainhoitorahastoihin säästämisen ideana on antaa päivittäisten asioiden hoito toisten huoleksi, Jan Jurmu sanoo.

*) Haluatko metsästää turhia menoja? Kirjaudu sisään Internetkonttoriin ja avaa Talouteni-valikko!. Siellä saat selkeän kuvan rahojesi käytöstä. Älä silti kauhistu, vaan tee järkeviä johtopäätöksiä.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 2/2017 (julkaistu 20.12.2017)

Teksti: Joakim Enegren

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!