20 kesäkuuta 2018
Suomi

WAPULEC OY MYÖTÄTUULESSA

Wapulec

Vuosi sitten tutkija Henry Hatakka teki vaikutuksen Itämeriprojektin tuomaristoon. Lähtiessään kotiin hänellä oli 80 000 euron lisäksi vahvistunut unelma siitä, että vähemmän lääkejäämiä ja liuotteita joutuisi Itämereen. Uudet testitulokset vahvistavat Hatakan olevan oikeilla jäljillä. Itse hän näkee mahdollisuuksia Itämerta edemmäksi – hän haluaa antaa maailmalle puhdasta juomavettä.

Itämeriprojektista saamiensa palkintorahojen avulla Henry Hatakka ja hänen yhtiönsä Wapulec Oy toteuttivat syksyllä 2017 ensimmäisen pilottiprojektinsa Toikansuon jätevedenpuhdistamolla Lappeenrannassa. Vaikka puhdistuslaitoksen tekniikka on niin vanhentunut, että Lappeenrannan kaupungilla on suunnitteilla uusi laitos, innostui Henry Hatakka tutkimustuloksista. – Huolimatta siitä, että biologisesti käsiteltyyn veteen jäi jäljelle iso määrä kiintoaineita, saavutimme kuitenkin 50 prosentin puhdistustuloksen. Silloin kustannukseksi tuli kolme senttiä vesikuutiota kohti. Toinen tutkimus aloitettiin vuoden 2018 alussa Kotkan puhdistuslaitoksella, ja ensimmäiset tutkimustulokset ovat hyviä. – Kotkan puhdistuslaitos on modernimpi, joten kiintoaineiden määrä on huomattavasti pienempi. Puhdistustulos oli 70 prosenttia samalla kustannuksella kuin Lappeenrannassa, vaikka lääkejäämien määrä Kotkan jätevedessä on noin 50 prosenttia suurempi, sanoo Henry Hatakka. Kolmea ongelmallista lääkeainetta lukuun ottamatta kummankin koepuhdistuksen tulos oli Euroopan lääkeviraston suositusten mukainen, eli alle 150 nanogrammaa litraa kohden.

Mutta Hatakalla on jo suunnitelma miten ratkaista ongelma näiden kolmen lääkkeen suhteen.

– Lisäämällä hieman energia-annosta saamme myös nämä kolme ainetta viraston suositusten mukaisille tasoille. Puhtaampi Itämeri on Henry Hatakalle kuitenkin vain yksi osatavoite. Hänen monen vuoden takainen visionsa on auttaa kehitysmaita puhtaamman veden saamisessa. – Teknologiamme sopii juomaveden puhdistamiseen ja desinfioimiseen alueilla, joilla jätevesi usein sekoittuu puhtaaseen pintaveteen. Tutkimuksemme osoittavat, että voimme jo pienellä energiamäärällä puhdistaa veden kolibakteereista, ja se tarkoittaa että yhdestä aurinkopaneelista saatava energia riittää käynnistämään puhdistusreaktorin.

Wapulec 2

Wapulec Oy:n perustaja Henry Hatakka esittelemässä innovaatiotaan Kotkan puhdistuslaitoksella.

Ja tänään hän on lähempänä visiotaan kuin koskaan aiemmin:

– Itämeriprojekti on mahdollistanut laitteistomme kehittämisen myös teollisuuskäyttöön soveltuvaksi. Tämä on herättänyt mahdollisten yhteistyökumppaneiden kiinnostuksen, ja olemmekin jo aloittaneet keskustelut tämän teknologian tuotteistamisesta.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 1/2018 (julkaistu 20.06.2018)

Teksti: Joakim Enegren / Kuva: Jetro Stavén

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!